Lab Portbou

La localitat de Portbou és un territori amb una identitat i una estètica úniques. La seva ubicació fronterera l’ha fet protagonista d’una historia ben particular, destacant-se per ser font de riquesa econòmica gràcies a l’estació ferroviària i al transport de mercaderies però, també, per la disminució de l’activitat socioeconòmica en l’actualitat. La Retirada, episodi que explica l’exili massiu de 475.000 republicans que van creuar els Pirineus després de la fi de la Guerra Civil al 1939, o la mort del filòsof alemany Walter Benjamin el 26 de setembre de 1940 creuant la frontera mentre fugia del nazisme en son un clar exemple.

Lab Portbou ens proposa endinsar-nos en l’imaginari d’aquest territori tan singular, entenent el caminar com a pràctica estètica tot generant noves narratives visuals a partir de l’exploració lúdica i creativa.

Estructura

Lab Portbou s’estructura com un cicle format per tres blocs temàtics: territori, identitat i frontera. A cavall entre la realitat i la ficció, es busca crear un univers visual a través de l’ús de diferents metodologies del camp artístic i social com ara la fotografia, la geografia o l’antropologia, utilitzant recursos com la imatge, el collage, la creació sonora, la cartografia, l’entrevista o el quadern de camp, entre d’altres. Cada bloc està obert a infinites d’interpretacions, donant carta blanca a la imaginació i a la producció col·lectiva.

Formats

Cada bloc temàtic funciona de forma independent, acollint un grup reduït de participants durant un cap de setmana a Portbou. El resultat de cada bloc temàtic serà recollit i mostrat sota dos formats:

  • Un fanzine dissenyat col·lectivament durant el taller a partir del material produït i editat de cada bloc. Un cop imprès, es fa una trobada a Barcelona per lliurar-li un exemplar a cada participant.
  • Una exposició col·lectiva que recull la totalitat de treballs produïts en cada bloc. L’exposició de la primera edició es farà dins del marc del festival de fotografia i d’arts visuals FotoLimo, que se celebra cada any entre Cerbère i Portbou a finals de Setembre.

Objectiu

Lab Portbou vol dotar al participant de les eines necessàries per a la creació d’un projecte col·lectiu des de zero, passant per les etapes de conceptualització del projecte, creació sobre el terreny, edició del material, i formalització del resultat sota les formes editorial i expositiva. En aquest aspecte, tot i que cada mòdul està concebut de forma independent, recomanem vivament la participació als tres blocs per tal de submergir-se en el projecte d’una forma complerta.

Lab Portbou està dirigit a persones de totes les edats interessades en qualsevol tipus de manifestació artística i social. L’objectiu del taller és gaudir del procés creatiu independentment dels coneixements tècnics que pugui tenir cadascú. Cada mirada suma per fer d’aquesta trobada un laboratori real d’experimentació col·lectiva.

Territori

Abordarem l’espai a mode d’etnografia elaborant un quadern de camp que funcionarà com a contenidor d’experiències i emocions. Observarem i participarem d’allò que ens inspiri mentre caminem a la deriva resimbolitzant de forma creativa l’espai travessat, tot creant una cartografia vivencial del territori de Portbou.

Identitat

El fet de navegar, de caminar i de perdre’s impliquen la trobada amb l’altre. Aquesta trobada genera un coneixement recíproc que ens ajuda a imaginar plegats noves formes d’habitar el territori. Completarem els nostres mapes psicogeogràfics amb les constel·lacions relacionals sorgides de la interacció amb les persones que trobarem pel camí.

Proper mòdul

17-18 d’Octubre

Frontera

La frontera és un concepte ric en matisos i significats que es construeix a si mateixa en un joc d’afirmacions i oposicions: tancament i obertura, temor i esperança, opressió i oportunitat, incertesa i futur… Ubicats en un enclavament transfronterer únic, reflexionarem sobre la frontera des d’una mirada lúdica, col·lectiva i transformadora.